The Water Diviner – Recenzie

0
3540
Ascultă acest articol


Un australian merge în Turcia în urma bătăliei de la Gallipoli ca să-şi găsească cei trei fii dispăruţi.

RegizorRussell Crowe

Scenariu : Andrew Knight, Andrew Anastasios

Gen: Război, Dramă

Lansare : 16 ianuarie 2015

Durata : 111 min

Studio : Fear of God Films, Hopscotch Features

Distribuitor InterCom Film

Clasificare : A.P 12

Actori :

Russell Crowe  …    Connor
Jai Courtney    …     Lt-Col Cyril Hughes
Olga Kurylenko  …    Ayshe
Isabel Lucas  …     Natalia
Yilmaz Erdogan  …     Major Hasan

Sumar: “Un australian merge în Turcia în urma bătăliei de la Gallipoli ca să-şi găsească cei trei fii dispăruţi.” IMDB

Despre:  1919. La un an de la sfârşitul Primului Război Mondial, lumea este încă devastată de oribilele sale consecinţe. În districtul Mallee, din regiunea rurală a Australiei, fermierul Joshua Connor (Russell Crowe) e nevoit să trăiască cu evidenţa apăsătoare a faptului că, la patru ani de la bătălia de la Gallipoli, tot ceea ce i-a mai rămas din cei trei fii ai săi, plecaţi pe front şi daţi dispăruţi, este un pacheţel din hârtie maro, conţinând un jurnal ferfeniţit, câteva scrisori şi nişte poze.

O întâmplare tragică şi neaşteptată îl face pe Connor să-şi ia inima în dinţi şi să pornească la drum în căutarea fiilor săi. El va străbate peste 14.000 km, traversând două continente, pentru a le aduce acasă trupurile neînsufleţite, convins fiind că numai astfel le va cinsti memoria şi va găsi liniştea sufletească.

RECENZIE:

Câştigătorul premiului Oscar pentru cel mai bun actor („Gladiator”), neozeelandezul Russell Crowe se întoarce pe marile ecrane în calitate de regizor. „The Water Diviner” reprezintă debutul regizoral al lui Crowe într-un lungmetraj, până acum acesta având experienţa în domeniu cu doar două documentare – „60 Odd Hours in Italy” şi „Texas”, plus un videoclip muzical al lui Danielle Spencer intitulat „Wish I’d Been Here”. Mulţi actori decid să se facă regizori, dar mulţi dintre ei eşuează. Russell Crowe are experinţă în actorie, iar asta poate l-a ajutat mai mult.

Domnul Crowe a vrut să facă un film inspirat dintr-o poveste adevărată. I-a însărcinat pe scenariştii Andrew Knight şi Andrew Anastasios să caute un subiect inspirat din istoria Australiei. Anastasios (nu are niciun scenariu pentru un lungmetraj, „The Water Diviner” reprezintă debutul lui în calitate de scenarist) dă, din întâmplare, peste o scrisoare scrisă de locotenentul-colonel Cyril Hughes, care făcuse parte din unitatea militară trimisă la Galliopoli pentru a curăţa frontul de luptă. Bătălia de la Galliopoli s-a dat între Imperiul Britanic şi Franţa, împotriva Imperiului Otoman, în încercarea de a cuceri capitala – Instanbul. Această luptă a avut loc în anul 1915. Andrew Anastasios a găsit în acea scrisoare o frază după care a creat scenariul filmul: “Un bărbat din Australia a reuşit să ajungă până aici, în căutarea mormântului fiului său.”

the water diviner 3Acţiunea filmului are în mare parte în Tucia anului 1919, la un an după sfârşitul Primul Război Mondial. Prima scena îl arată pe fermierul Joshua Connor (Russel Crowe) în districtul Mallee, Australia) care are o durere sufletească care te emoţionează (partial): cei trei fii ai săi au plecat pe frontul de luptă de la Galliopoli şi sunt dispăruţi, oficial declaraţi morţi. Din cauza depresei, soţia sa –  Eliza (Jacqueline McKenzie) îşi pune capăt zilelor şi ultimele sale cuvinte au fost „Adu-mi fiii acasă”. Joshua este devastat după această faptă şi decide să plece în căutarea fiilor săi. Ajuns în Instanbul el înnoptează într-un hotel manageriat de către frumoasă actriţă de origine ucraineană – Olga Kurylenko („The November Man”, „A Perfect Day”) care o joacă pe Ayshe. Joshua ajunge cu greu şi multă speranţă pe câmpul de luptă de la Galliopoli. Aici îl întâlneşte pe colonelul Cyril Hughes, interpretat de către australianul Jai Courtney („Divergent”, „A Good Day to Die Hard”, „Jack Reacher”) care îi pune beţe-n roate căutării, spunând că nu are cum să găsească osemintele copiilor printre miile de oase. Joshua nu se dă bătut şi va continua căutarea.

Russell Crowe oferă o interpretare emoţionantă, în postura de fermier aflat la răscruce cu o durere sufletească numai cum un tată care şi-a pierdut copii ştie. A pierdut tot, nu mai are pe nimeni şi vrea să îşi găsească liniştea sufleatească înmormântându-şi copii lânga mama lor. Performanţa este foarte bună, nedezamăgitoare, la fel ca în ultimul lui film „Noah”. Olga Kurylenko este o prezentă plăcută, ultima dată am putut să o văd în „The November Man” jucând cot la cot cu veteranul Pierce Brosnan. Personajul Olgăi are şi el, culmea, o durere sufletească. Probabil acest lucru a fost creat special pentru a ne sensibiliza şi mai mult, să ieşim din sala de cinema plângând. În film sunt prezente şi nişte flash-backuri (realizare de către Andrew Lesnei – deţinătorul unui Oscar pentru cea mai bună imagine – „The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring”),  care ne arată prin ce coşmaruri au trecut copiii lui Joshua, foarte intens realizare. Filmul prezintă o călătorie chinuitoare reliefată prin ororile de după terminarea războiului şi o prezentare a culturei turceşti în detaliu.

the water diviner 5Scenariul nu fost unul complex şi foarte previzibil. Anastatios a creat o poveste neinteresantă şi total neadevărată pornind de la fraza de mai sus, cum un bărbat australian a ajuns până la Galliopoli în căutarea mormântului fiului său. De aici a pornit şi greşeala, trei fiii în loc de unul. Cum se face un scenariu bazat pe o poveste reală inspirată dintr-o frază, nu ştiu. Însă, salut decizia lui Russell Crowe de a se apuca de regizat, sper ca următoarele lui proiecte să fie mai mult documentate.

„The Water Diviner” este o călătorie melodramatică nu atât de sensibilă cât ar vrea să fie şi rezultă un cocktail neconvingător între scenariu şi regie amestecate greşit.

Postere:

The Water Diviner

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.